bloglovin

Söta kaninungar

Idag tog jag 3 veckors bilderna på mina kaninungar i Egypten-kullen!

Visst är de heeelt underbara !?


Påskstädning

Nu har det gått 2 veckor sedan jag bytte till matta i JumJums bur, han accepterar den - har bara bitit lite lite på kanten och det fungerar superbra annars!
 
Det städas för fullt här hemma inför påskfirandet så därför tänkte jag göra lite fint i Jumjums bur med eftersom det såg ut som ett bombnedslag efter allt hö och halm etc...
 
Jag tog bort gallret och sedan öste ut all överflödigt gammalt halm och hö o papperskorgen, sedan skakade jag av mattan i buren och dammsög mattan, sopade bort resterna i buren.
Buren är så stor så jag går knappt plats med den i badkaret och komma in med den dit för rengöring. Eftersom Jum är så renlig av sig så brukar det räcka med att tvätta den på plats, använda sprayflaska och papper i princip x)
Han fäller även så, fick dammsuga kanterna på buren för där är det alldeles vitt, håret dras dit. Det var verkligen jättemycket hår i hela buren!
 
 
 
La allt halm i en hög, vet inte varför. Kände för att testa. Får se om han vill gräva ut den eller vad han hittar på :)
Han fick även en ny rönn kvist.
 
 
/ Nathalie

Enya

Enya, eller Kometens Sally Carrera som hon heter på tävling är kaningårdens lilla glädjespridare! En tös som alltid tycks vara på ett strålande humör och som trivs bäst när hon får göra saker.

 
 
Kort Fakta
Namn: Kometens Sally Carrera
Kallas: Enya
Färg: Svart (A_ Bb CC D_ gg)
Född: 17juli, 2011
 
E: Grenens Gt CH Trofénougat
U: Flamencos CH Premier Rose
Uppfödare: Theres Persson
 
 
Bakgrund
Enya är född den 17juli, 2011 tillsammans med sina två bröder Max & Malte. En kull som föddes mot alla odds då pappa Hobbe sedan tidigare endast fått en kull trots att han träffat flertalet honor. Denna kull var min drömkull efter att jag miste enyas halvsyster, Tuva som hade samma pappa. Gissa om glädjen var stor den dagen dessa tre såg dagens ljus.
 
Dock visade sig även denna kull bli speciell på ett annat sätt. Den 14:e augusti födde nämligen Enyas mamma Ronja två ungar. Hon hade inte gjort något bo och ungarna var tidigt födda (dag 28 är väldigt ovanligt då det är få ungar). Ungarna lyckades aldrig få upp värmen och dog tyvärr inom ett dygn. Det är alltid jobbigt att mista djur och även om ungarna bara var nyfödda var de ju så efterlängtade. Så gissa om vi blev lagom förvåade då det tre dagar senare fanns ett fint bo i Ronjas bur med tre friska och pigga krabater.
 
 
 
Hemma
På hemmaplan är Enya som sagt vår lilla glädjespridare som tycks få alla på gott humör. Hon är en väldigt lättsam individ och går ihop med alla. I hagen är hon den som har lägst rang vlket kan bero på att hon delar hage med sin äldre halvsyster Yla och mamma Ronja.
 
Det roligaste enya vet är att springa. HHon fullkomligt älskar att bli agad av de andra i hagen och tycks emellanåt reta upp dem just för att hon ska få rusa iväg i nästa sekund.
 
 
På hoppbanan
Enya är som mina andra kaniner en tävlingskanin. En tös som är väldigt okomplicerad på banan och som älskar hoppningen. Enya är just nu svårklassad i rak och krokig bana.
 
 
//Sandra

Ny medicin

Efter ett snabbt beslut valde jag att åka in med Happy till veterinären idag. Jag tycker mig märka en försämring och med en stundande påskhelg ville jag inte chansa då jag visste Marianne (veterinären) skulle vara ledig.
 
Happy har svarat bra på Baytril fram tills igår (måndag). Då tyckte jag hon började få en snabb och häftig andhämtning igen. Ett bakslag känns det som och panken att bakterierna blivit resistenta mot antibiotikan slog mig. Med resistenta menas att bakterierna utvecklas och därför kan stå emot antibiotikan.
 
Så ringde idag och fick tid vid 14.00. Vart hemma och magsjuk så kan ju säga jag hoppades innerligt att jag själv skulle klara av bussresan - men det gick. 
 
Är man sjuk får man skämmas bort lite. Jordgubbar är Happys favorit.
 
Happy blev vägd och en lättare rutinundersökning. Var jag bara en nojig kaninägare? 
När Marianne tyckte att hon också kunde märka en försämring så vart jag både orolig och lättad på samma gång. Så nu vart frågan, vad behövdes ändras?
 
Fick hem recept på en ny medicin som Happy ska ha istället för Baytril. Nu får ni hålla allar tummar o tassar där hemma för vår skull och för att Happy ska bli frisk.
 
//Sandra

Utställning 23 Mars, Vålberg

Värmlandsläns kaninavelsförening arrangerade
en länsutställning som höll rum den 23 Mars på Lillerud i Vålberg med cirka 80 kaniner anmälda.

 
 
 


Väl på utställningen fann man olika raser så som hermelin, dvärgvädur, fransk vädur, belgisk hare, rex, holländsk kanin i olika färger och teckningar.


Det arrangerades även en keldjursbedömning med ett par stycken kaniner anmälda av olika raser. Där jag var med och ställde ut Jumjum för skojs skull. Eftersom jag skulle dit och fotografera kände jag att han också kunde få komma med ut. Fick en fin prydnadskanin som pris.
 

BIS priset gick till en vit rödögd dvärghare på 95,5 poäng ägd av Rebecka Salomonsson, hon blev även Bästa Junior.


Det var en mycket bra utställning överlag med kaniner som fick höga poäng.Bland annat Fransk Vädur Viltgrå hane 95p.A klassen vanns av Jörgen och Irené Alod med Dvärghare white zobel brun hona 95,5p. Domaren var Niklas Wingård.

 
 
 
 
Lite bilder från keldjursbedömningen
 
 
 
 
// Nathalie