bloglovin

Alspån

Jag har nu testat alspån för första gången, haft det i min innebur i ca 1 månad.
Jag köpte det på Djurliv för runt 279kr. Köpte 80 liter, en sån där jättestor säck.
 
 
"Högabsorberande.
Dammar inte och minskar lukten av urin från djuren."
 
 
 
 
Anledningen till att jag ville testa detta var för att det är allergivänligt, och jag misstänker att jag har allergi då jag får astma varje gång jag städar. Men jag vet inte om jag tyckte att det hjälpte så himla mycket.. Men kände iallafall stor skillnad när jag städade ur buren, blev inte lika hostig som jag blir av tex lättströ.
 
Anyway, det är små små träflisar, luktar ingenting speciellt men känns rätt fräscht!
Kaninerna kissade någon gång utanför toan, luktade ingenting. Så det tog upp urinen väldigt bra.
Mina kaniner är i regel rumsrena så jag behövde inte byta så ofta, faktum är att denna 80 liters räck räckte till 1,5 städning för mig. 
Jag har ju 2 våningar som är 170x60, så kommer jag köpa detta igen? Nej. Det blir alldeles för dyrt. Kanske om jag får superrabatt på det. Jag gillade ströet och hittar inga nackdelar förutom att det var för dyrt.
Eller jo en nackdel, som jag inte kom att tänka på förens efteråt, det är nog lite för hårt att enbart ha detta för känsliga rextassar! Som jumjum har, så jag använda detta med ett tjockt lager halm över.
 
 
 
 
 
+
Höll sig fräscht länge
Luktade inget
Dammade absolut ingenting
Absorberade urin väldigt bra
Skräpade inte så mycket (kan bero på att jag hade halm över också)
 
Dyrt
Räcker inte länge om man har stor bur/många kaniner
Lite för hårt att ha detta endast som underlag om man har en kanin med känsliga tassar (+halm = super)
 
 
/Nathalie

Videofyme


Fanny Arvendal

Hej!

Mitt namn är Fanny Arvendal och jag är en tjej på 23 år från staden Gävle. Jag är medarbetare på denna sajt sedan april 2014. Jag är en riktig djurmänniska och äger just nu två kaniner och två marsvin.

 

 

Kaninintresset har funnits i min släkt sedan flera generationer tillbaka. Jag är uppväxt med dem och mitt intresse har alltså kommit naturligt. När jag var tre-fyra år fick jag min första kanin - en rysstecknad hermelin vid namn Skuttis.  Såklart tog jag inte hand om honom helt själv, men han var ”min”. Sedan dess har jag alltid haft minst en kanin i min ägo.

 

 Jag och Skuttis på hopptävling!
 

För ett par år sedan exploderade mitt kaninintresse på riktigt i samband med att en nära vän till mig startade kaninuppfödning. Tidigare hade jag mest intresse och kunskap om kaniners beteende och om skötsel, men nu gillar jag allt som har med kaniner att göra. Något jag försöker studera extra mycket är genetik och avel.

I kontrast till djurintresset så är jag utbildad inom IT-infrastruktur. Jag är alltså en så kallad IT-nörd. Andra intressen jag har är webbdesign och bildbehandling, även om jag just nu inte lägger ner så mycket tid på detta.

 

 

Min ena kanin är en hona vid namn Cola. En svartbrokad dam född 2010 och som kom till mig när hon var runt 10 veckor gammal. Då Cola är köpt i djuraffär är jag inte helt säker på ras men tror starkt på en blandning mellan hermelin och dvärgvädur. Denna dam har ett hetsigt humör och vaktar gärna buren och framförallt matskålen. Ska man hantera henne måste man veta vad man gör. Hon är även en väldigt aktiv dam och gillar inte att sitta instängd om dagarna.  Hon älskar att skutta runt i lägenheten och nosa på precis allting.

 

 

Kanin nummer två är en kastrerad hane vid namn Jolt.  Han föddes på en kaningård i Tumba i oktober 2011 och kom till mig i januari 2012. Han är en blandning mellan hermelin och holländsk kanin. Teckning och färg är otter blå wienertecknad och eventuellt holländartecknad. Anledningen till att Jolt blev min var för att jag ville att Cola skulle få en vän. Det tog dock lång tid innan jag lyckades föra samman de två, men idag älskar de varandra över allt annat. Till skillnad från sin sambo är Jolt otroligt lugn, snäll och även ganska blyg. Han ligger helst på sitthyllan i buren eller sitter och äter hö.  

 

 

Mina marsvin heter Trixie (t.v) och Tigra (t.h). Trixie är född 2013 och Tigra 2012. Likt kaninerna har dessa två helt olika personligheter. Trixie är väldigt blyg och Tigra är enormt framåt av sig samt social.

 


För att vara ärlig....

Jag har verkligen panik över domarkursen som är 1-4 maj här i Värmland. Jag har läst på reglmentet av och till sedan november, jag känner att jag ändå kan det mesta. Men ändå känner jag paniken och denna pressen.
Skulle jag misslyckas skulle jag skämmas ögonen ur mig, och förmodligen sluta hoppa. Ha-ha.

Jag hoppas inte, och tror inte att det ska vara så himla svårt som jag föreställer mig. Jag har visserligen bara hoppat av  och till i fyra år, men det är först nu det senaste året jag verkligen kommit igång seriöst. Känner att så länge jag är aktiv och tycker det är roligt kan jag lika gärna hjälpa till så mycket jag kan - därav gå denna kurs.
 
Det tar på mig psykiskt, har alltid varit lite såhär inför stora prov och grejer. Lägger verkligen ner mig, och om det inte går bra gräver jag ner mig ett par veckor innan jag orkar ta nya tag. Som tur är, så betalar inte klubben någonting för att jag ska få gå eftersom vi har två gratis platser. Men jag hoppas och tror det ska gå bra. För jag vill detta. Måste lägga på lite extra krut och plugga ännu lite mer, och kolla upp saker jag inte kan. 
 
Har mitt reglemente vid sängen, och kaninburen står bredvid. Jum brukar alltid skvätta vatten när han dricker, så han har såklart skvätt vatten på flera sidor av reglementet, så färgen har kletat ut sig.... Har ingen mer färg i skrivaren och måste ha med mig ett exemplar på kursen.... bra jum.. bra!
 
Någon av er som ska gå kursen? Då ses vi där!
 
/Nathalie
 
 
Bebisbells
 

B&J