bloglovin

Tips vid kala tassar

Klicka på ->Länken<- för att läsa mer om pododermatit/trycksår. Där står det mer om orsaker osv.
 
Jag tänkte berätta om hur jag gjorde med JumJum när han fick sår på tassarna.
När kaninen väl får problem med någonting så går det fort, överlag. ( Jag var bortrest 2 dagar när mamma passade honom och när jag kom hem var han väldigt röd och svullen, ville inte stödja på bakbenen. )
 
Det första du ska tänka på, hur ser underlaget i buren ut och hur är burhygienen samt kaninens hygien.
 • Är kaninen överviktig, har den svårt att tvätta sig själv -> banta
 • Skvätter kaninen mycket, eller kan det finnas tecken på urinsjukdom, tex urinläckage? Urin är frätande och kan orsaka detta. -> veterinär
 • Rengörs buren och toan för sällan? Sitter kaninen ofta i sitt eget kiss? -> Städa oftare
 • Har du matta i buren ? -> Byt till mjukt strö och halm. Ej spån
 • Har du innekanin, frigående? -> Se till att ha mjukt på golvet. Matta helst, det skyddar lite.
 • Är kaninen rexpälsad -> Någor du antagligen kommer få leva med, rexpälsade kaniner drabbas ofta av detta. Ha extremt mjukt underlag och smörj tassarna ofta
Där var några problem och åtgärder.
 
Har kaninen sår eller har det gått hål ring veterinäre direkt!
 
Den bästa åtgärden är att ha något mjukt i buren, så som matta. Jag har gamla sittdynor som är mjukt som underlag. För att kaninen inte ska gnaga i sig detta har jag sedan en matta över och sedan hampaströ och ett tjockt lager halm.
 
 
Underlaget i buren när han fick detta var matta med spån över.
 
 
 
Alla kaniner har alltid en liten liten kal fläck på tassarna men blir den större och torr kan man börja oroa sig. Då är det bra att hålla koll på det och eventuellt börja smörja tassarna.
 • Vaselin och idomin är två salvor som de flesta har hemma. Men funkar inte alls bra på torra kanintassar tyckte jag. 
 • Silversalva gjorde saken värre, fick tips om att det skulle fungera men det gjorde det inte.
 • Apotekets vårdande fotsalva innehåller ett antinflammatoriskt ämne som är bra. Dock är det inte så fett. Detta kan vara bra, jag testade det nog alldeles för sent. Men i tidigt stadie funkar det kanske bättre. Men eftersom den är så tunn och försvinner fort så är det tveksamt. Som komplement kan det fungera.
 • Aloe vera gel. Helt ofarligt för kaninen att slicka i sig. Absorberas segt, funkar bra i tidigt stadie.
 • Inotyol. Det bästa för torra kanintassar. Finns på apoteket och är för torra bebisstjärtar egentligen. Det är fett och bra. Rekomenderar denna salvan. Lika bra att börja med det bästa direkt. Denna eller Aloe vera.
 • Zinkpasta. Finns att köpa på apoteket, drygt och sitter på länge. Funkar bra, men inte lika bra som övetstående.
 • Får man en riktigt bra veterinär så har dem speciella salvor dem kan skriva ut, tex fuciderm och det är väldigt effektivt.
Man vill inte att kaninen ska slicka i sig salvan direkt, för det kommer den göra. Smörj tassarna och bär runt på kaninen. Iallafall 2-5 minuter så huden hinner ta åt sig salvan lite. Uppehåll sedan kaninen genom att ge den tex en morot eller annat gott.
 
Det finns även djurbandage på apoteket som är självhäftande. Det är egentligen rätt onödigt att köpa hem detta dyra bandage för de flesta kaniner låter inte det sitta på mer än ett par sekunder. Men har hört ett par fall där man faktiskt lyckas.
Klicka på den här länken för att se hur man gör ett bandage för kanintassar. --> http://www.bio.miami.edu/hare/sorehocks.html
 
 
Man ska smörja tassarna minst 3 gånger per dag för bästa resultat.
 
 

Är tassarna såriga eller väldigt svullna är det bra att rengöra med klorhexidin innan. Man sputar detta på tassarna och låter det sedan torka i 5-10 minuter, så under den tiden får man bära kaninen. Sedan smörjer man in med salvan (inotyol!). Smörj och massera in salvan länge och noga.
Har det gått så långt att kaninen är så svullen och har sår, besök veterinären och få smärtstillande. Kaninen går inte på tassarna då.

Det är bäst att låta kaninen sitta i buren ett par dagar, just för att den endast ska gå på det mjuka underlaget.
Toan ska rengöras varje dag och man ska tömma kiss och bajs iallafall 2 gånger om dagen.
 
Tyvärr drabbas rexkaniner ofta av detta då dem har känsligare tassar, de har inte lika mycket skyddande "fluff" som en vanlig kanin har.
Har man otur får man smörja en rexkanins tassar hela livet, inte 3 gånger om dagen men kanske 1 gång om dagen eller ett par gånger i veckan
 
Kaninen blir inte bra över en dag utan det kan ta flera veckor eller flera månader. Ha tålamod, ta hand om din kanin på bästa sätt för att förebygga detta. Skadan kan ske trots att man gjort allt, då handlar det bara om otur.

 
Kortfattat: 
Madrass/stolsdynor som bas, sedan en skyddande matta, sedan strö (typ hampa,spån) och tjockt lager halm, samt smörj med inotyol så håller du tassarna i bra form!


Är det väldigt illa, ge kaninen utegångsförbud och låt den endast vara i buren de kommande dagarna så den inte går på hårt golv eller mark.
 
 
Lycka till!
 
 
/Nathalie

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback