bloglovin

En eller två?

Jag läser ofta frågan "Är det mer jobb med två kaniner?" För det är såklart sånt föräldrar säger till sina barn som vill ha mer kaniner :)
Svaret beror på hur dem bor, tillsammans eller ensamna. 
Har man dem separata så blir det helt plötsligt två burar att städa istället för en, två burar att gå till för att ge kaninerna mat osv. 
Har man dem i samma bur tar det ungefär lika lång tid som om man har en kanin. PLUS att man inte behöver ägna lika mycket tid åt kaninen, om man känner att det inte riktigt hinns med.
 
 
Jag är en sån person som umgås extremt mycket med alla mina djur, det är mina bebisar och bästa vänner.
Jag hade bara Jumjum ensam ett år, och gud vad vi spenderade tid tillsammans. Dag ut och dag in, eftersom jag var arbetslös då.
Hans bur var öppen hela dagarna, och skulle den inte vara öppen väsnades han tills jag öppnade och gav han uppmärksamhet.
Hela tiden skulle han sitta med mig, och det är absolut inga fel med det. Supermysigt.
 
 
Sedan flyttade Belle till mig, och dem bodde separerade först tills Belle växt till sig och jag skaffade en större bur. Då bodde dem mitt emot varandra, och det som var drygt var att prioritera vem som skulle få gå ut först och hur länge, vem som skulle få mat först osv.. båda var ju helvilda!
Det var nog det jobbigaste, fick Belle gå ut så blev jumjum sur för han fick sitta kvar ensam medans jag gosade med henne.
 
 
Sedan flyttade dem ihop och nu vill ingen vara med mig längre, haha! 
Nä men Belle har aldrig varit en riktig kelgris, hon är mer för sig själv och njuter av jumjums närhet. Jag får klappa henne, men att bli bärd och gosad på är ingen hit. 
Jumjum hoppar fortfarande upp till mig i sängen och myser ett tag, men det är inte denna "mamma hysterin" det var innan. 
Dem har varandra nu, att gosa och tvätta. Det är väldigt härligt att se!
 
 
 
Många säger att har man inte tid för en kanin ska man absolut inte köpa en till, och det är både ja och nej känner jag. 
Det viktigaste är att man kan ta sig tid att göra den dära nya kaninen tam och tillgiven. Sedan när man sätter ihop kaninerna blir det liksom win-win. 
Man behöver inte spendera lika många timmar vid kaninen för nu har den en kompis och inte är lika ensam.
Självklart ska man sitta och spendera tid med kaninerna, men har man mycket i skolan till exempel kan man med gott samvete sitta några extra timmar med läxor.
 
 
Jag låter mina kaniner gå lösa i lägenheten hela dagarna och är inlåsta på nätterna, för jag har katter som jag inte riktigt litar på. Så mycket rör dem faktiskt inte på sig, de skuttar runt lite till en början men sen så lägger de sig mitt på golvet och myser istället. 
Vissa helger åker jag bort till min pojkvän och då får dem gå ut på fredag fm, och sen på söndag ef.  
Min mamma är hemma och passar dem och ger dem mat men dem är så lata så de klarar sig utan att vara utanför buren en dag.
 
När man väl har haft två kaniner tillsamans så inser man hur ensam kaninen måste ha varit när den var själv, en människa kan aldrig ersätta en annan kanin. 
I framtiden kommer jag alltid ha kaniner tillsammans, för man ser verkligen hur mycker mer det ger.
 
 
/Nathalie

Ett kaninburshack!

Jahapp, då var det dags för en ny bur. 
 
Mitt kaninägarskap har lett till uppkomsten av hjärnfiltret "potentiellt kaninboende". Där hyllor garderober, bordsskivor, gamla dörrar... typ allt skannas på jakt efter den ulitimata burlösningen. Ni känner säkert igen er. Ska tilläggas att det mesta tyvärr är för litet, så det brukar sluta med att jag bygger själv (tack och lov för donerat spillvirke).
 
När jag sorterade post ikväll så fick jag syn på en mycket hackbar redskapsbod. Önskar bara att den hade varit en halvmeter bredare.
 
Men ett tips till dig med små kaniner:
 
 
 
 
Boden finns på Jula för 1 499 :- denna vecka. Virket är grundoljat enligt kampanjbladet, måtten: 149*164*78 cm (B*H*D) och den ska väga 48 kg. Har nog aldrig kommit undan så billigt när jag byggt själv och knappast med lägre vikt heller för den delen.
 
 
 
 
 
Tänker mig ungefär såhär:
  1. Ett långt hyllplan i mitten (för två fack).

  2. De befintliga hyllorna flyttas för att bli sitthyllor/extra våning i varsit fack. Eventuellt kan det byggas ett täckt krypin där.

  3. Byt ut ena dörren till en nätdörr.

  4. Vänd på taket, sätt en liten hängränna i nederkant eller gör ett helt nytt.

  5. Ge den någon typ av ben.

    Klart!
 
Hoppas det var till nytta för någon :)
För min del blir det nog till att gräva fram snickarbyxorna igen. 
 
/A

Bettfel

Att tävla med kaniner som har bettfel är en fråga som har kommit upp i kaninhoppningsgruppen på facebook. Det är såna här tankar som får mig att vara sovlös på nätterna.
Hur kan man för det första ha en kanin med bettfel? Man ska aldrig köpa en kanin med bettfel, avla på någon med bettfel och köper man en kanin som har bettfel då ska man vara såpass smart att man tar bort den innan man knyter några band med den, enligt min åsikt.
 
 
Enligt reglementet får man inte tävla en kanin som är sjuk. Bettfel räknas som en sjukdom enligt mig, det är ett fysiskt hinder som stör kaninens hälsa, och den är inte 100% frisk som en vanlig kanin.
Men enligt skhrf räknas inte bettfel som en sjukdom och det är helt okej att tävla med.
 
 
"Sjukdom är ett funktionshindrande tillstånd som karakteriseras av fysiologisk, psykologisk och/eller social ohälsa. Med sjukdom avses i första hand ett förhållande som sätter normala funktioner ur spel och som kan vara dödligt, men också mer allmänt ett diagnostiserat lidande."
- Svensk Akademisk Ordbok
 
 
Går man efter förklaringen är det solklart att bettfel räknas som en sjukdom. Så varför gör det inte det? Bettfel kallas för defekt, men det påverkar kaninen som en sjukdom.
 
 
Det känns som en kanin med allvarligare bettfel har lättare att skada sig om den tex skulle krascha in i ett hinder. Hälsan är försämrad då den inte kan äta normalt. 
Jag pratar om allvarligare fall, kaniner som behöver slipa tänderna en gång om året är en helt annan sak. Det är mer okej än att behöva göra det en gång i månaden tex. 
 
 
Om det inte går igenom som en motion att kaniner med bettfel inte ska få tävla tycker jag att det vore upp till varje klubb att få bestämma det. Och avgöra själv hur kaninen ser ut i munnen och om den är tillräckligt frisk för att tävla. 

 
När jag ser en kanin med bettfel är jag på direkt och berättar om riskerna och vad man utsätter kaninen för. Oavsett vilket djur det handlar om ska man aldrig som ägare vara egoistisk. Det är jobbigt och sorligt men man måste göra det man måste för djurets bästa, oavsett vilken sjukdom det handlar om. Djuret ska alltid komma i första hand. 
 
 
I SKAF får man absolut inte ha kaniner med bettfel, jag tycker det borde gälla även i SKHRF, för då visar man att det inte är okej. Får man hoppa med kaniner med bettfel, ja vad hindrar oerfarna folk från att avla hejvilt på bettfel, om man får fram bra kaniner att tävla med, för det är ju okej ?
 
 
Tycker ni som mig eller är jag helt ute och cyklar?
 
Läs mer och se hemska bilder på bettfel här
 
 
- N

Mer Klöver

 
/A

Tips vid kala tassar

Klicka på ->Länken<- för att läsa mer om pododermatit/trycksår. Där står det mer om orsaker osv.
 
Jag tänkte berätta om hur jag gjorde med JumJum när han fick sår på tassarna.
När kaninen väl får problem med någonting så går det fort, överlag. ( Jag var bortrest 2 dagar när mamma passade honom och när jag kom hem var han väldigt röd och svullen, ville inte stödja på bakbenen. )
 
Det första du ska tänka på, hur ser underlaget i buren ut och hur är burhygienen samt kaninens hygien.
  • Är kaninen överviktig, har den svårt att tvätta sig själv -> banta
  • Skvätter kaninen mycket, eller kan det finnas tecken på urinsjukdom, tex urinläckage? Urin är frätande och kan orsaka detta. -> veterinär
  • Rengörs buren och toan för sällan? Sitter kaninen ofta i sitt eget kiss? -> Städa oftare
  • Har du matta i buren ? -> Byt till mjukt strö och halm. Ej spån
  • Har du innekanin, frigående? -> Se till att ha mjukt på golvet. Matta helst, det skyddar lite.
  • Är kaninen rexpälsad -> Någor du antagligen kommer få leva med, rexpälsade kaniner drabbas ofta av detta. Ha extremt mjukt underlag och smörj tassarna ofta
Där var några problem och åtgärder.
 
Har kaninen sår eller har det gått hål ring veterinäre direkt!
 
Den bästa åtgärden är att ha något mjukt i buren, så som matta. Jag har gamla sittdynor som är mjukt som underlag. För att kaninen inte ska gnaga i sig detta har jag sedan en matta över och sedan hampaströ och ett tjockt lager halm.
 
 
Underlaget i buren när han fick detta var matta med spån över.
 
 
 
Alla kaniner har alltid en liten liten kal fläck på tassarna men blir den större och torr kan man börja oroa sig. Då är det bra att hålla koll på det och eventuellt börja smörja tassarna.
  • Vaselin och idomin är två salvor som de flesta har hemma. Men funkar inte alls bra på torra kanintassar tyckte jag. 
  • Silversalva gjorde saken värre, fick tips om att det skulle fungera men det gjorde det inte.
  • Apotekets vårdande fotsalva innehåller ett antinflammatoriskt ämne som är bra. Dock är det inte så fett. Detta kan vara bra, jag testade det nog alldeles för sent. Men i tidigt stadie funkar det kanske bättre. Men eftersom den är så tunn och försvinner fort så är det tveksamt. Som komplement kan det fungera.
  • Aloe vera gel. Helt ofarligt för kaninen att slicka i sig. Absorberas segt, funkar bra i tidigt stadie.
  • Inotyol. Det bästa för torra kanintassar. Finns på apoteket och är för torra bebisstjärtar egentligen. Det är fett och bra. Rekomenderar denna salvan. Lika bra att börja med det bästa direkt. Denna eller Aloe vera.
  • Zinkpasta. Finns att köpa på apoteket, drygt och sitter på länge. Funkar bra, men inte lika bra som övetstående.
  • Får man en riktigt bra veterinär så har dem speciella salvor dem kan skriva ut, tex fuciderm och det är väldigt effektivt.
Man vill inte att kaninen ska slicka i sig salvan direkt, för det kommer den göra. Smörj tassarna och bär runt på kaninen. Iallafall 2-5 minuter så huden hinner ta åt sig salvan lite. Uppehåll sedan kaninen genom att ge den tex en morot eller annat gott.
 
Det finns även djurbandage på apoteket som är självhäftande. Det är egentligen rätt onödigt att köpa hem detta dyra bandage för de flesta kaniner låter inte det sitta på mer än ett par sekunder. Men har hört ett par fall där man faktiskt lyckas.
Klicka på den här länken för att se hur man gör ett bandage för kanintassar. --> http://www.bio.miami.edu/hare/sorehocks.html
 
 
Man ska smörja tassarna minst 3 gånger per dag för bästa resultat.
 
 

Är tassarna såriga eller väldigt svullna är det bra att rengöra med klorhexidin innan. Man sputar detta på tassarna och låter det sedan torka i 5-10 minuter, så under den tiden får man bära kaninen. Sedan smörjer man in med salvan (inotyol!). Smörj och massera in salvan länge och noga.
Har det gått så långt att kaninen är så svullen och har sår, besök veterinären och få smärtstillande. Kaninen går inte på tassarna då.

Det är bäst att låta kaninen sitta i buren ett par dagar, just för att den endast ska gå på det mjuka underlaget.
Toan ska rengöras varje dag och man ska tömma kiss och bajs iallafall 2 gånger om dagen.
 
Tyvärr drabbas rexkaniner ofta av detta då dem har känsligare tassar, de har inte lika mycket skyddande "fluff" som en vanlig kanin har.
Har man otur får man smörja en rexkanins tassar hela livet, inte 3 gånger om dagen men kanske 1 gång om dagen eller ett par gånger i veckan
 
Kaninen blir inte bra över en dag utan det kan ta flera veckor eller flera månader. Ha tålamod, ta hand om din kanin på bästa sätt för att förebygga detta. Skadan kan ske trots att man gjort allt, då handlar det bara om otur.

 
Kortfattat: 
Madrass/stolsdynor som bas, sedan en skyddande matta, sedan strö (typ hampa,spån) och tjockt lager halm, samt smörj med inotyol så håller du tassarna i bra form!


Är det väldigt illa, ge kaninen utegångsförbud och låt den endast vara i buren de kommande dagarna så den inte går på hårt golv eller mark.
 
 
Lycka till!
 
 
/Nathalie